Escó

EL BARRI DEL RAVAL

El Raval és un barri de Barcelona que es caracteritza per la seva alta densitat de persones que es troben una situació de marginació social i pobresa.

El Raval estava situat al districte de Ciutat Vella, en les antigues afores de la Barcelona antiga ja que les muralles de la ciutat no l’envoltaven, i actualment és un del barris més cèntrics de Barcelona.

Al barri del Raval es pot diferenciar la part Nord i la part Sud, ja que al 1988 el govern va llençar un gran projecte de rehabilitació urbana. Tot i així encara es pot observar una gran diferència en l’ambient i habitatges de la part més rehabilitada (Nord) i la més abandonada (Sud).

A aquesta zona hi viuen 42.787 habitants dels quals el 47% són immigrants visquent en un entorn de pobresa, toxicomania, prostitució, alcoholisme i delinqüència. Es per això que existeixen un nombre elevat d’entitats en aquesta zona que intenten millorar l’entorn i la realitat particular de cada individu, apostant per les persones.




LA ENTITAT. LA FUNDACIÓ ESCÓ


El dia 18 de desembre els alumnes de batxillerat del col·legi Pare Enric d’Ossó, van anar a visitar la fundació Escó, que el proper any celebrarà el seu trentè aniversari.

Tot va començar l’estiu del 1984 quan va néixer el Casal-Menjador de la Fundació Escó, un servei de lleure per als infants més desvalguts del barri que patien desnutrició.

Cinc anys més tard, s’iniciava la tasca de seguiment social de les famílies més necessitades. Aquestes van ser les primeres passes de l’entitat que, l’any 1991, es va establir com a fundació, de la mà d’un grup de voluntaris.

Escó és una fundació que atén i acompanya a les famílies que es troben en situació de risc i exclusió social cap a la millora de la seva qualitat de vida, parant més atenció a les dones i als seus infants.

Aquesta fundació està situada a un dels districtes més petits de Barcelona, concretament a la part del sud del Raval.

La seva missió consisteix a acompanyar les persones des d’una atenció propera i personalitzada per tal de potenciar, sobretot els immigrants, que acudeixen a aquesta fundació i aconseguir certa autonomia. A més, volen donar a conèixer les situacions de vulnerabilitat en què viuen aquestes famílies i promoure el voluntariat com a eina de transformació social.

Per aconseguir aquests objectius la fundació Escó, a mesura que passaven els anys, va anar creant diferents projectes per ajudar a les famílies, a les dones i als infants.

Tot això, ho porten a terme gràcies a una sèrie de treballadors socials, advocats , professionals i voluntaris que col·laboren amb la fundació. El Voluntariat és una peça clau de la Fundació i forma part de la metodologia d’acció atorgant un programa concret, que de forma conjunta a la resta de programes, implementa accions formatives i de sensibilització social, i també acull, acompanya i forma les persones que necessiten aquest servei. Totes aquestes persones formen un equip humà compromès, responsable i il·lusionat.

LA NOSTRA OPINIÓ


Per començar, la fundació Escó és una organització social situat al barri del Raval, que ajuda a les persones amb risc d’exclusió des de l’any 1984.

Després d’haver visitat la fundació Escó, em vaig donar compte en primer lloc, de la feina que feien a la fundació, ja que ajudaven molt als veïns de la zona, i a totes les persones que necessitessin ajuda. En segon lloc, em va sobtar la quantitat de voluntaris que hi participaven i els projectes que s’hi feien. Es duien a terme un gran nombre de projectes, el més destacat seria el casal d’estiu. En tercer lloc, em van impactar les condicions en les que estaven els edificis, a causa de la falta de projectes de remodelació dins del barri.

Des del meu punt de vista, la fundació Escó, durant aquests últims 30 anys, ha fet una gran feina per ajudar, acollir i acompanyar principalment a les famílies. Per aquesta raó, tot i la crisis que ens envolta, és destacable la gran ajuda que aporta al barri una entitat sense ànim de lucre, i la gran quantitat d’ajuda que rep d’altres persones com a voluntaris.

És important saber que la fundació està situada en una zona on hi ha una gran densitat de població perquè un gran nombre de famílies comparteixen pis amb altres famílies a causa dels problemes econòmics que pateixen. La meva opinió sobre això, és que s’hauria d’ajudar més al barri, ja que molts no poden pagar-se un pis, i per aquesta raó, tots hauríem ajudar-los d’alguna manera, com bé podria ser, fer de voluntari o plantejant noves solucions.

Per acabar, vull remarcar les oportunitats que donen a tots els col•lectius, ja que els hi aporten noves formes de relacionar-se entre ells i, d’aquesta manera, oblidar encara que sigui per un temps, la seva dura realitat.